Trdinov vrh iz Hrvaške, 21.4.2018

Trdinov vrh / Sveta Gera 1178 m

PD Rašica
udeleženci: Jana, Marjan, Mateja, Ksenija, Vasja, Jože, Vida, Robi, Mihela, Tomaž, Ivan, Jani, Paz
trajanje 5 h 20 min
višinska razlika: cca 640 m
dolžina: 14,8 km

Trdinov vrh iz Hrvaške bi morali realizirati že decembra 2017. Zaradi slabega vremena je bil štirikrat prestavljen in zdaj, v petem poskusu je končno uspel.

Dvanajst planincev in pes se nas je s kombijem in avtom odpeljalo proti Dolenjski. Jutranjo kavo smo si omislili na OMV Šmarje-Sap, kjer smo bili deležni precej neprijazne uslužbenke, ki nas je hotela opehariti za eno kavo.

Nadaljevali smo do izvoza Novo mesto  - vzhod, kjer smo zavili proti Metliki. Že pred Metliko smo zavili na bližnjico proti našemu izhodišču.

A nekje smo zavili levo namesto desno in se cijazili po ozki ovinkasti cesti. Državno mejo smo prečkali na mejnem prehodu Brezovica, kjer zgleda že velja Schengen, saj ni bilo nikogar, ki bi preverjal dokumente.

Zaradi ovinkaste ceste je bilo eni udeleženki precej slabo, a počasi smo le prišli do vasice Sošice, kjer smo imeli izhodišče.

V krasnem sončnem vremenu in mimo mnogih cvetočih divjih češenj smo napredovali proti vrhu. Dve uri in pol smo potrebovali do vrha. Malo pod vrhom smo šli mimo vojašnice, kjer še vihra slovenska zastava in verjetno še dolgo bo.

Če ne priznavaš arbitražnega sporazuma pač težko prevzameš vojašnico. Na vrhu je Ivan oznanil, da ravno danes praznuje in iz nahrbtnika privlekel penino in dobrote.

Nazdravili smo, malo posedeli, se razgledali in sestopili po poti pristopa. Za sestop smo potrebovali slabi dve uri.

Odpeljali smo se proti domu in ubrali nekoliko drugačno pot, ki nas je pripeljala do mejnega prehoda Radovica in nato v Metliko.

Bistveno manj ovinkasta in širša cesta, a idealno varianto smo zopet zgrešili. Zopet bi nekje morali desno, namesto levo.

Že zjutraj smo na poti oprezali za gostilnami za kosilo in analizo ture in nazaj grede smo izbrali restavracijo v Gornji Težki Vodi.

Čeprav je to ogromen kompleks, kjer je izgledalo, da nikoli ne bomo postreženi, je vse potekalo hitro, dobro in poceni.

Še vožnja domov in tako se je končala še ena zelo lepa tura.

Spisal Tomaž





Ni komentarjev:

Objavite komentar