Stara gora / Altberg, 6.1.2018

Stara gora / Altberg 1552 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Sašo, Mitja, Nevenka, Tomaž, Ivan, Primož
trajanje: 4 h 35 min
višinska razlika: cca 960 m
dolžina: 10 km

Uvodna tura gorniške skupine je bila planirana za Julijske Alpe in sicer na Grušnico od korit Tolminke. Sneg in slabo vreme sta poskrbela za zamenjavo alpske skupine in države.

Odšli smo na Staro goro / Altberg na avstrijski strani Karavank. Zbrali smo se ob pol sedmi in jo z dvema avtomobiloma in jo mahnili na jutranjo kavo v Tržič. A ne direktno. Z enim avtom smo šli po udeleženca v Kranj z drugim pa na Rudnik po pozabljene gojzarje.

Po jutranji kave smo šli čez mejni prehod Ljubelj do Borovelj in od tu proti vzhodu ob Dravi do odcepa za Železno Kaplo. Med potjo smo opazovali posledice decembrskega vetroloma in posledice so grozljive.

Na tleh leži tudi po sto ali več smrek skupaj. Zavili smo proti Železni Kapli in kmalu zavili navkreber proti vasi Rebrca / Rachberg. Kakšen kilometer za vasico smo parkirali v bližini kmerije Bukovnik.

Snega na izhodišču ni bilo veliko, na vrhu smo ga pričakovali kakšen meter. Ko smo prišli do sedla Setzkreuz, kjer smo zavili desno na greben je snega povsem zmanjkalo.

In kar nekaj sto višincev je bilo potrebno, da smo spet prišli do omembe vredne snežne odeje. Višje smo spet naleteli na podrta drevesa in še dobro da smo del poti lahko hodili po gozdarski cesti.

Nadaljevanje po grebenu tu sploh ne bi bilo mogoče. Ko se cesta vrne na greben se tudi podrt drevesa končajo in vrnili smo se na greben. Snega je bilo vedno več in ko smo prišli na vrh ga je bilo pričakovani meter.

Vrh je gozdnat in razgledov nima, ti so bili na grebenu, kjer smo skozi oblake lahko prepoznali Peco, Olševo in Raduho iz precej neobičajne perspektive.

Sestopili smo po poti pristopa in po dobrih štirih urah in pol končali turo. Če že tura ni bila krožna, bi pa vsaj vožnja lahko bila.

Planirali smo vračanje čez Jezerski vrh, a preverjanje na prometnih informacijah je potrdilo govorice, da je cesta na avstrijski strani zaprta.






Tako smo se tudi peljali po poti pristopa. Ker nam je običajna gostilna zaradi gneče odpovedala gostoljubje, smo uspešno testirali gostilno Pod Dobrčo v Brezjah pri Tržiču.


Spisal Tomaž






Ni komentarjev:

Objavite komentar