Ojstrnik, 20.1.2018

Gozman 1804 m,
Ojstrnik / Oisternig / Monte Osternig 2050 m

udeleženci: Janez, Kristina, Matej, Stojan, Roman, Tomaž
trajanje: 6 h 10 min
višinska razlika: cca 1030 m
dolžina: 13,2 km


Šli smo pogledat na začetek Karnijcev. Vreme je tu kazalo super in tudi snežne razmere naj bi bile primerne.

Jutranja kava je bila tradicionalna za ta konec, Vopa v Kranjski Gori.  Potem pa mimo Trbiža smo se zapeljali do vasice Ukve / Uggoviza. Tu smo zavili v istoimensko dolino. Parkirali smo na višini cca 1130 m.

Po poti 507 smo jo mahnili proti sedlu Pleccia. Pred nami je nekdo hodil s krpljami, nam pa se ji ni dalo natikati. Po dobri uri in pol smo prišli na sedlo, kjer nas je pričakalo krasno sončno vreme.

Ker smo bili malo omejeni s časom, smo prvotni plan da skočimo še na Zahomec / Schoenwipfel / Monte Acomizza opustili.

Namesto tega smo šli do cerkvice Marije Snežne in od tam na vrh Gozman. Na vrhu je bunker, verjetno iz časov 1. svetovne vojne.

Spustili smo se do idilične planine Bistrica. Tu smo se opremili z derezami in cepini in nadaljevali po avstrijski strani do severo-vzhodnega grebena.

Po grebenu je šlo kar lepo proti vrhu, le nekajkrat se je komu v snegu udrlo do pasu. Po dobri štirih ura smo prišli na vrh Ojstrnika.

Vreme kičasto, razgledi hudi. Le v Dravski dolini in v spodnjem delu Ziljske doline megla.








Sestopili smo po južni strani nazaj do planine Bistrica. Šele tu smo srečali tudi druge planince in turne smučarje. Po malici smo sestopili v smeri sedla Lom


Sedla sicer nismo dosegli, saj se pot že prej odcepi proti koči Nordio-Deffar. Od tu smo sestopili po cesti in takoj za mostičkom desno poiskali bližnjico v dolino.

Po dobrih šestih urah smo zaključili lepo krožno turo in imeli še čas za analizo ture v Aljaževem Hramu v Dovjem.

Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar