Mojčin dom na Vitrancu, 31. 12. 2017

Mojčin dom  1.555 m,
Vitranc 1.631 m

Udeleženci:  Sašo, Nevenka,  Roman,  Aleš,  Matej, Janez
Višinska razlika: 830 m   
Trajanje:   6 ur 20 minut


Tradicionalna silvestrska tura je prilagojena kratkemu dnevu, zgodnjemu zaključku in vremenskim razmeram. Pred dnevi  je zapadlo veliko snega, zato so pred plazovi varna predvsem gozdna področja. Tako smo izbrali nekoliko nižji in lažji cilj Mojčin dom na Vitrancu

Na zbornem mestu smo dobili sporočilo, da je avtor ture zadržan, zato smo za vodjo proglasili izkušenega gornika in alpinista. Z dvema avtomobiloma smo se odpeljali do Kranjske gore, najprej na kavo, nato pa naprej do Jasne, od koder smo se začeli vzpenjati.

Gaz je bila, a se je kljub temu prediralo, ker je bil sneg suh in nepredelan, pa tudi s podlago ni bil sprejet. Tudi palice nam niso bile ravno v pomoč, saj so se globoko pogrezale. Ko smo prihajali višje, je bil sneg celo višji od palic.

Pot nad dolino Male Pišnice v serpentinah le počasi pridobiva višino. Po prečenju smo prišli na kranjskogorsko stran, kjer je bolj strmo, več je bilo prhkega snega in zaradi tega je tudi bolj drselo.

Vreme je bilo lepo, jasno, sonce je na prisojnih legah že ogrelo ozračje in sproščalo sneg z močno obloženih vej. Padajočemu snegu pa smo se večinoma izognili.

Grebenska pot je še malo bolj strma, položi pa se prečenje, ki nas pripelje mimo razpadajočega nekdanjega Doma na Vitrancu do sosednjega prijaznega Mojčinega doma na višini 1555 m. Hodili smo dobri dve uri.





Pri domu je ekipa treh, tudi naših, gornikov že odmetala sneg, mi pa smo si v topli sobi ali zunaj privoščili počitek. Koča je bila oskrbovana vse od božičnih praznikov, pa tudi za silvestrski večer je bila zasedena.





Po krajšem postanku se je del ekipe odločil nadaljevati proti Vitrancu in morda tudi Ciprniku. Bile so le sledi dveh krplarjev. V 80 cm debelo snežno odejo se je prediralo do kolen in čez, zato je bila pot naporna in počasna.





Že pred vzponom smo bili dogovorjeni, da bomo do 16. ure prišli domov v dolino. Zato smo vztrajali le do Vitranca, 1631 m, za kar smo porabili 40 minut in se vrnili v Mojčin dom.

Pridružili smo se ostalim, ki so že uživali na ležalnikih v objemu prijetnih sončnih žarkov. Medtem je prispelo tudi nekaj drugih pohodnikov. V koči so imeli pripravljen ričet, privoščili smo si ga in bil je zares dober.





Vračali smo se po isti poti z enim udeležencem manj, ker se je le-ta odločil, da bo Novo leto pričakal kar v Mojčinem domu.

Mislili smo, da bomo morali uporabljati dereze, vendar je sonce sneg toliko omehčalo, da je malo trši korak naredil varno stopinjo. Steza je bila tudi bolj shojena, tako da smo za povratek rabili le uro in 10 minut.





Turo smo analizirali pri Danici v Dovjem in si ob koncu zaželeli srečno novo leto in na videnje na naslednji uri.

Spisal: Janez





Ni komentarjev:

Objavite komentar