Šober / Monte Sciober Grande, 21. 10. 2017

Capanna Cinque Punte 1.520 m,
Šober / Monte Sciober Grande 1.845 m

PD Rašica
udeleženci: Boštjan, Ana, Mili, Silva, Lili, Vasja, Jože, Vida, Tomaž, Meta, Jani
trajanje: 6 h 55 min
višinaka razlika: cca 1050
dolžina: 13 km


Po neuspešnih poskusih v letih 2014 in 2015 nam je tura na Šober končno uspela. V soboto se je zbralo 12 udeležencev in odpeljali smo se v Kranjsko Goro na jutranjo kavo.

V Italijo se nas je odpeljalo 11, saj je eden odšel na Mojčin dom pomagati na delovni akciji in predvsem zaradi iskanja prejšnji teden med akrobatsko točko izgubljenega fotoaparata.

Ostali smo malo pred Trbižem zavili v dolino Remšendol. Pri cestni zapori smo parkirali in nadaljevali peš. Sprva po cesti ob potoku Rio Bianco, kmalu pa smo zavili na pot 520.

Drzno speljana pot je prijetna in ima en sam neprijeten detajl, prečenje široke grape, kjer se vse podira. Podira se do te mere, da smo morali reševati udeleženko, ki se ji je gojzar zagozdil pod vsaj 100 kil težko skalo, ki se je premaknila ravno ko je hodila mimo.

Po prečenju te sitne grape pot spet postane lahka in prijetna. Po približno 2 urah in pol smo prispeli do bivaka pod Rabeljskimi špicami. Po kratki pavzi smo nadaljevali do rušnatega grebena Šoberja in po njem na vrh.

Na vrhu je malo prostora, pa še tega je zavzemala skupina Italijanov, zato smo kmalu sestopili in si poiskali prostor za malico na jasi med ruševjem.

Varianta je bila da nadaljujemo do Vraške škrbine / La Portella in do Čez Stože / Sella Ursic ter od tam v Remšendolu. A smo se odločili za krajšo varianto in se vrnili do bivaka ter od tam po poti 518 v dolino.

Tako smo po slabi 7 urah zaključili turo in se zapeljali nazaj v Kranjsko Goro ter pred zaprtim Martinom pobrali akrobata, ki pa fotoaparata ni našel.

Ker so Martina ravno prenavljali, smo imeli analizo ture v piceriji Gorenc v Kranju, kjer smo izvedeli, da so drugi udeleženci delovne akcije na Mojčinem domu našli izgubljeni fotoaparat.

Lep zaključek krasne ture.

Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar