Raduha, 4.3.2017

Raduha 2062 m

udeleženci:  Tomaž, Nevenka, Marjan, Jana, Emil, Mateja, Alenka, Roman, Sašo
trajanje: 7 h 50 min
višinska razlika: cca 1550 m

dolžina: 21 km

Raduha je bila izbrana kot prva tura v marcu predvsem zaradi snežni razmer in slabega vremena na zahodu Slovenije.

Trije gorniki smo se ob 5:30 odpeljali iz Ljubljane in v Vodicah spotoma vkrcali še dva sotrpina ter se odpeljali proti Lučam.

Spotoma smo se prepustili prebujenju na bencinskem servisu v Kamniku ob obvezni jutranji kavici. Vožnja proti Lučam preko Kranjskega Raka in Volovjeka ni tako dolga, kot je zamudna.

Parkirali smo na parkirišču pred mostom čez Savinjo, kjer sta nas že čakala še dva udeleženca ture. Dva ostala udeleženca pa sta se odločila za slabo uro kasnejše prebujenje in hitrejši pristop - zanimivo, srečali smo se pri sestopu z vrha Raduhe.





V Lučah smo prečili most čez Savinjo in se po nekaj metrih usmerili proti planini Loka in Raduhi naravnost na greben, od koder je lep razgled na Luče.

Pot nas je sprva vodila po gozdu, mimo kapelice, čez senožeti in nas čez slabe pol ure privedla do manjšega zaselka.

Mimo hiš smo nadaljevali skozi gozd in sledili markacijam po cesti ali gozdnih poteh proti planinama Loka in Arta.







Na poti smo si privoščili krajši postanek za okrepčilo, saj nas je vreme navdajalo z mešanimi občutki, ker se je oblačnost pričela spuščati. Pri razpotju poti smo se odločili za pot preko planine Arta.

Kmalu smo si nadeli krplje, saj je bil sneg zaradi visokih temperatur razmočen, zato se je brez krpelj udiralo do tal. Po slabih treh urah smo prispeli do planine Arta, ki jo je pričela prekrivati megla. 

Od planine smo se usmerili na pot proti Raduhi, ki nas je vodila po robu oziroma grebenu naravnost navzgor. Debelina snežne odeje je z višino rastla, krplje so se izkazale kot odlična izbira za turo, žal pa je z višino rastla tudi gostota megle in jakost vetra.

Na vršnem grebenu in na vrhu Raduhe je bila gosta megla in  zelo močan veter, zato se na vrhu nismo dolgo zadrževali.







Sestopili smo po poti vzpona, ker sta nas dva udeleženca počakala pod vršnim grebenom. Malico smo si privoščili v zavetju planine Arta, saj je pričelo rahlo deževati. Analizo ture smo opravili na izhodišču v Lučah.

Spisal Sašo




 

Ni komentarjev:

Objavite komentar