Turska gora, 17.12.2016

Turska gora 2251 m
Bivak pod skuto na Malih podih 2045 m

udeleženci: Jernej, Boštjan, Janez, Anamari, Aleš, Barbara, Sašo, Alja, Nevenka, Klavdija, Tomaž, Slavko, Nina
trajanje: 7h 30 min
višinska razlika: cca 1450 m
dolžina: 11,5 km



Spet smo šli pogledat v Kamniški konec. Turska gora čez Gamsov skret in čez Žmavčarje dol. Kar 12 se nas je zbralo zjutraj na OMV Kamnik.





Zapeljali smo se do Žagane peči in pri -4 °C krenili v breg. Čez Črni gozd smo se ognili Malem Hudem grabnu in ga prečili višje, ter po travah prišli do stene Kogla in Gamsovega skreta.

Nadaljevali smo ob lovski jeklenici in po strmih travah prišli do razcepa pobočij. Ubrali smo jo desno, direktno proti bivaku. Prišli smo malo nad bivakom in prihranili obisk za sestop.

Na poti proti izstopu Turskega žleba so se pojavila prva snežišča s trdim, pomrznjenim snegom, ki pa se jih je dalo izogibati. Vse do vrha Turske gore nismo rabili ne cepina, ne derez, kar pa ne velja za Rinke in Skuto.

V teh razmerah je vsaj za Skuto en cepin premalo, potrebna sta dva. Na vrhu Turske gore je neprijetno pihalo, sicer bi bilo vreme prav kičasto.

Nismo se dolgo zadrževali na vrhu, sestopili smo do novega bivaka in tu pomalicali. Tu smo tudi izvedeli, da je smukaška števILKA 1 spet zmagala, kar nam je še polepšalo martinčkanje na toplem soncu.

Med našim martinčkanjem je nad bivak prišla še ena ekipa, manj zgodnjih gornikov, ravno tako namenjenih na Tursko goro. Nina se je odločila, da ne gre na Tursko goro in je sestopila z nami.

Tako smo skozi Žmavčarje sestopali s plusom v moštvu in ob treh popoldan zaključili s turo. Analizo ture smo opravili v Titovem kotu Pri Jurju.

Spet ena lepših sobot 

Spisal Tomaž



2 komentarja: