Ratitovec, 8.2.2006

Gladki vrh 1667 m, Altemaver 1678 m

udeleženi: Šaro, Lussy, Robert
trajanje: 7h
višinska razlika: cca 1200 m

Tokrat smo se zapodili v Škofijeloško hribovje, natančneje na Ratitovec.

Avtomobil je Šaro parkiral v Zalem Logu, pred gostilno Pri Slavcu. V vsej bojni opremi smo se podali čez cesto, skozi vas v breg. Pogled v nebo je obetal lep in sončen dan.

Takoj za vasjo se prične ledena pot precej strmo vzpenjati v breg, zaradi česar so se dereze kajkmalu znašle na nogah. Po cca uri hoda smo prišli do majhne koče, idealnega kraja za vmesni postanek. Sredi našega lovljenja sape, raziskovanja koče ter vpisovanja v knjigo obiskovalcev se nama je pridružil prijazen domačin.

Zgovorni poba je parih stavkih povedal zgodovino lokalnega športnega društva ki je postavilo bajto ter še dve podobni razgledni točki, organiziralo vpisne knjige na vseh treh opornih točkah, ter vse o točkovanju in že jo je ucvru v dolino.

Od tu naprej je pot bolj položna in manj ledena. Razen mojega poiskusa plezanja z cepinom je pot do vrha minila brez posebnosti.

Na Gladkem vrhu smo se po kratkem postanku odločili, da pred obiskom koče osvojimo še Altemaver. Na obeh vrhovih je bil razgled krasen, le sonce se je počasi skrivalo za oblake.

Precej utrujeni in premraženi smo se zatekli v Krekovo kočo na kosilo. Zaradi dokaj lahkega dostopa z Prtovča je bila koča precej zasedena, tako, da sva svoj zasluženi obrok pomalicala za malo večjim šankom. Naša pasja članica odprave pa naju je med obedom pridno čakala v hodniku koče.

Siti in napojeni smo se spustili v dolino do avtomobila in z tem zaključili prvi del naše odprave.

Drugi del današnjega izleta se je pričel ob srečanju z našimi starimi prjatli pri odcepu ceste za Stari vrh, na cilju sankaške proge, kjer smo ob kuhanemu vinu predebatirali dogodke zadnjih dni.

Beseda je dala besedo in hribovska odprava je bila povabljena na štrudel na Jarčje brdo, kjer so naši prijatelji Čevl, Andrej in Gac z družinami dopustovali. Seveda se je „projekt štrudelj“ nekoliko zavlekel tako, da smo se okoli dvajsete ure zadovoljni odpravili proti domu.

Spisal Robi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar