Storžič, 19.6.2005

Sv. Lovrenc 892 m,
Storžič 2132 m,
Bašeljski vrh 1744 m,
Kališče 1534 m

Udeleženca: Tomaž, Robi
Trajanje: 7 h
Višinska razlika: cca 1640 m


Današnji dan se je za naju s Tomažem pričel že zelo zgodaj. Ob petih zjutraj sem ga pobral pred njegovo hišo, ter ga zapeljal na bencinskem servis na kavo. Kmalu po pričetku kazanja prvih znakov življenja, sva nadaljevala pot do kamnoloma v Bašlju, najinega izhodišča današnje ture.

Pot naju je vodila mimo planinskega doma na Svetem Lovrencu. Dom je dobro poznan večjemu delu voluharjev, saj je bil prizorišče dveh precej podivjanih vikendov dobro desetletje nazaj. Ura je bila 6.20, včasih čas za v posteljo, danes pa čas za nadaljevanje poti proti Storžiču.

Zgodnja ura je bila najin zaveznk, saj sva dobršen kos poti prehodila v senci. Višje kot je bilo sonce, bolj strma je postajala pot, ter daljša sta bila najina jezika. Vendar to Tomažu ni vzelo volje po fotografiranju doline pod nama, ter nekaj unikatnih botaničnih primerkov.

Na vrhu sva presenečena naštela precej veliko število planincev, saj na najini poti nisva srečala skoraj nikogar. Po obveznem okrepčilu, zbujanju skominov Čevlu (SMS) ter uživanju razgledov v krasnem vremenu, sva se spustila približno petsto metrov niže na Bašeljski preval. Pot navzdol je precej strma in spolzka.

Na prevalu sva zavila levo z glavne poti na Bašeljski vrh. V cca dvajsetih minutah sva si že gasila žejo na klopci na vrhu najinega drugega cilja. Na vrh sta malo za nama prilomastili še dve planinki in Tomaž se je takoj zapletel v planinsko-ženski pogovor, tako da sem ga komaj spravil v pogon.

Spust sva nadaljevala proti domu na Kališču, kjer sva se okrepčala z borovničkami in čajem, nato pa sva se spustila do Bašlja kjer sva imela parkiran avto.

Spisal Robi.