Cimpesar, 20. 2. 2016

Cimpesar / Zimpaserkogel 1547 m

udeleženci: Janez, Jana, Marjan, Mateja, Nevenka, Tomaž, Slavko
trajanje: 5 h
višinska razlika: cca 1000 m
dolžina: 12 km

Zaradi obilice snega v visokogorju je na vrsto prišel Cimpesar na avstrijski strani Karavank. Malo znani Cimpesar stoji nad dolino Bele (Vellach), sredi kapelških grap in je s Krištanovim sedlom povezan s Pristovškim Storžičem.

V literaturi je gora opisana kot kopa, v resnici pa gre za ozek greben z vsaj dvema vrhovoma in številnimi roglji in skalnimi vršiči. Preko Jezerskega vrha smo se zapeljali v Avstrijo in se po še precej ledeni cesti spustili v dolino Bele. Naše izhodišče je bilo pri odcepu privatne ceste do kmetije Podpesnik.

Ime kmetije izvira zaradi lege pod peskom, čeprav gre bolj za pečine pod vršnim grebenom Cimpesarja in bi bilo bolj utrezno ime Podpečnik. Po spluženi cesti smo mimo omenjene kmetije in v snežni idili hitro napredovali do Krištanovega sedla.



Tu smo zavili na desni kolovoz, ki je bil nesplužen in začelo se je gaženje. Na slemenu, ki pada na kolovoz se odcepi pot s starimi oznakami.

Že smo hoteli zaviti na potko, a ker smo opazili da vodi najprej na predvrh s katerega se je treba spustiti na sedlo, smo po kolovozu nadaljevaki v smeri sedla in potem na gliho navkreber.





S sedla smo do vrha sledili čedalje ožjemu grebenu in še ravno prav za razglede prišli na vrh. Malo po našem prihodu se je začela okoli nas poditi oblačnost, ki je zapirala razglede. Na vrhu smo bili razen enega vsi prvič, pa še ta eden ni opazil da je tu že bil.

Prvoti namen krožne ture smo zaradi snežnih razmer prihranili za drugič in se vrnili po isti poti do sedla. Namesto da bi po naši gazi sestopili do kolovoza, smo raje gazili še na predvrh in po njegovih pobočjih sestopili do Krištanovega sedla in tako skoraj sledili starim oznakam.

Od sedla smo po poti pristopa sestopili do izhodišča in točno po petih urah zaključili turo. Ker se je nekaterim tokrat mudilo je bila tokrat analiza ture le za slabe pol ekipe v Kavalu na Brodu.


Spisal Tomaž




Ni komentarjev:

Objavite komentar