Monte Plananizza, Goriška Brda, 12. 12. 2015

Monte Plananizza 1554 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Boštjan, Janez, Marjan, Maks, Sašo, Mitja, Nevenka, Tomaž, Primo
trajanje: 6 h 20 min
dolžina: 16,1 km

To soboto smo se podali na Monte Plananzzo, 1554m visok vrh v Karnijskih alpah. Odpravili smo se v zgodnjih jutranjih urah in smo se najprej ogreli s kavico na radovljiški OMVjki.

Na izhodišče v Kluže / Chuisaforte smo prispeli, ko se je že naredil dan.  Parkirali smo v centru tega naselja in se napotili po ulicah, prečkali kolesarsko stezo Trbiž – Videm in zagrizli v klanec po poti št. 425.

Pretežni del poteka po starih mulatijerah iz prve svetovne vojne. Zavijemo na št. 426, svet je divji, hodimo skozi razbite doline in mimo visokih pečin. Ko se vzdignemo, se umiri, poti postanejo spokojne, prekrite z listjem.

Nikjer nikogar, posamezni objekti dokazujejo, da obiskovalci tukaj so, vendar zelo redki. Na višini 1140 m se odcepimo na proti vrhu, gozd se razreči in ostanejo le borovci, ki nas spremljajo do vrha.


Ob vsej divjini nas na vrhu pričaka antenski stolp za pripadajočimi hišicami. Razled je odličen, v neposredni bližini kraljuje Zuc dal Bor, pogled pa sega do Dolomitov in slovenskih gora. Čas je za malico.

Sestopimo v sosedno dolino in se priključimo na št. 427. Pot je zares prijetna, mulatiere so prekrite z listjem, skozi katerega gazimo v dolino.

Svet spet postaja bolj divji in soteske bolj prepadne. V zadnjem delu prečkamo nekaj prijetnih potočkov in slapov, ki omilijo divji vtis.

V dolini se še okrepčamo v gostilnici, v kateri se je ustavil čas, potem pa se zapeljemo preko Videmske pokrajine proti Borisu v Brda, kjer smo že tradicionalno sklenili zadnjo letošnjo turo gorniške skupine.

Boštjan Čampa




 
 

Ni komentarjev:

Objavite komentar