Rauchkofel, 17. 10. 2015

Rauchkofel 2460 m

Gorniška skupina PD Rašca
udeleženci: Marjan, Maks, Sašo, Mateja, Neveka, Slavko, Tomaž
trajanje: 7 h 50 min
višinska razlika: cca 1250 m

Z Monte Plerosom letos nimamo sreče. Trikrat je bil prestavljen in nato odpovedan. Nadomestna tura pa snežnim razmeram primerna, na lahek turnosmučarski vrh, Rauchkofel v avstrijskem delu Karnijskih Alp.

Gre za severnega soseda, najvišjega vrha Karnijcev, Hohe Warte, italjansko Monte Cogliansa. O snežnih razmerah na tem koncu nismo vedeli kaj dosti, saj portali za snežne razmere oktobra še niso aktivni. Sklepali smo da je na vrhu največ 30 cm snega.

Preko Ziljske doline smo se opeljali skoraj do prelaza Plöckenpass, do spodnje planine Valentin, kjer smo parkirali. Začetek poti je bil še kopen, malo pred  zgornjo planino Valentin pa se je že začel sneg. Vreme je bilo boljše od pričakovanega in imeli smo pravo idilo, rumene macesne in sneg.

Tega je bilo vedno več in planiranih 30 cm snega smo presegli že na kakšnih 1700 m višine. Na sedlu Valentintörl smo se usmerili desno v grapo in se na začetku mukoma prebijali čez vsaj meter snega, ki ga je splazilo z okoliških sten. Višje v gapi je bilo bolje, še bolje v izstopu iz grape.

Čeprav markacij nismo več videli smo s pomočjo občutka in elektronskega zemljevida kar lepo sledili markirani poti. Zaradi varnosti smo se bolj držali grebena in tako pršli do stranskega vrha.

Nadaljevali smo naprej a 15 metrov pod križem odnehali. V tem pršiču, ki ga je bilo cca 60 cm in v travah katerih strmina je na koncu precej narasla, bi bilo nadaljevanje preveč tvegano.

Vrnili smo se na stranski vrh, ki na karti nima imena, lahko pa bi bil recimo Kleine Rauchkofel ali Cima Fumo Piccolo in pomalicali. Do sem smo rabili kar krepo čez 5 ur. Vreme med tem ni bilo več tako lepo, prikradla se je megla in z njo zoprna difuzna svetloba.

Po poti pristopa smo sestopili in bili prej kot v dveh urah in pol nazaj pri kombiju. Med vožnjo proti Sloveniji se je že začel odbojkarski polfinale, katerega spremljanje smo prekinili za analizo ture Pri Martinu v Kranjski Gori.

Med vožnjo proti Ljbljani pa spet odbojka in še pred prihodom domov smo dočakali zgodovinsko uvrstitev v finale. Bravo naši!


Spisal Tomaž







Ni komentarjev:

Objavite komentar